Se helppo tapa uusia reseptit

Siitepölyallergia on yleinen vaiva

Siitepölyallergia eli tuttavallisemmin heinänuha on monelle suomalaiselle tuttu, mutta ikävä vaiva. Tukkoinen olo, vuotavat silmät, allerginen nuha ja ihon kutina ovat kaikki oireita, jotka voivat vaivata allergikkoja etenkin keväällä ja kesällä, kun siitepölyaika on pahimmillaan. Voimakkaasti oireilevan siitepölyallergian hoito on tehokkainta lääkärin määräämillä allergialääkkeillä, joilla oireet saadaan kuriin tai vähintäänkin lievitettyä. Mikäli allergialääkkeiden reseptit ovat päässeet vanhentumaan tai tarvitset kokonaan uuden e-reseptin allergian hoitoon, lääkäripalvelu Reseptori on nopea ja edullinen tapa hoitaa reseptiasiat kuntoon. Tarvitsemasi allergialääkkeen reseptin uusiminen käy helposti verkkopalvelussamme − luo tili & kokeile!

Mistä allergia johtuu?

Allergia on elimistön immunologisen puolustusjärjestelmän virheellinen reaktio, jossa elimistö reagoi ulkopuoliselle, sinänsä vaarattomalle aineelle. Allergian yleisiä aiheuttajia eli allergeenejä ovat mm. erilaiset siitepölyt (lehtipuut, heinät), ruoka-aineet, eläinpöly ja pölypunkki. Allergiaepäilyä voidaan testata ihopistokokeilla eli ns. Prick-testillä. Mikäli allergian aiheuttajan välttäminen ei onnistu, kuten esimerkiksi usein siitepölyallergiassa, on lääkehoidosta yleensä apua.

Milloin siitepölykausi alkaa?

Siitepölyn määrä ja siitepölykauden alkaminen vaihtelevat joka vuosi riippuen säästä ja kevään etenemisestä. Siitepölykauden vaiheita voi seurata siitepölytiedotteesta, jonne siitepölytilanne päivittyy jatkuvasti. Yleensä keväällä ja alkukesällä allergiaa aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä puolestaan heinäkasvit. Loppukesällä taas kukkii pujo, joka aiheuttaa monelle oireita.

  • leppä: maalis-toukokuu
  • koivu: huhti-toukokuu
  • heinät: kesä-heinäkuu
  • pujo: heinä-elokuu

Kun siitepölykausi alkaa, on allergialääkkeiden jo hyvä olla kunnossa. Seuraa siitepölytiedotusta, tarkista omat reseptisi ja uusi ne jo hyvissä ajoin, jotta siitepölyallergia ei pääse yllättämään.

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergian oireet saattavat pahimmillaan tuntua koko kehossa. Tyypillisimpiä oireita ovat silmien punoitus, kutina, kirvely ja vetistely. Myös hengitystiet reagoivat usein siitepölyyn, jolloin oireina ovat allerginen nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä ja jopa astmaoireet (hengenahdistus, hengityksen vinkuminen uloshengityksen pidentyminen). Siitepölyallergia ei yleensä aiheuta kurkkukipua taikka lämmönnousua, jotka voi allergian sijaan olla merkkejä tavallisesta flunssasta. Siitepölyaikana olo saattaa myös tuntua tavallista väsyneemmältä ja voimattomammalta. Lisäksi siitepölyallergia voi aiheuttaa myös iho-oireita (kutina, punoitus, näppylät); atooppiseen ihottumaan taipuvainen iho voi siitepölyaikana reagoida tavallista enemmän. Siitepölyallergiaa esiintyy sekä aikuisilla että lapsilla.

Siitepölyallergian hoito − nopea apu allergiaoireisiin

Allergiaoireita kannattaa ryhtyä hoitamaan ajoissa ja allergialääkkeitä olisi suositeltavaa käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan, jotta oireet eivät pääse pahenemaan ja olo muuttumaan tukalaksi. Siitepölyallergian hoito on nopeinta ja tehokkainta suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Nenäoireita hoidetaan erilaisilla nenäsuihkeilla, joista kortikosteroidit ovat ensisijainen lääkitys (näiden maksimaalinen vaikutus saavutetaan 1–2 viikon hoidon jälkeen). Akuuttiin nenän tukkoisuuteen ja kutinaan helpotusta tarjoavat antihistamiininenäsuihkeet. Nenäkannulla nenän limakalvoilta voi luonnollisesti huuhdella pölyt ja limat sekä helpottaa tukkoisuutta.

 

Silmien punoitusta, kutinaa ja vuotamista hillitsevät puolestaan silmätipat, jotka ovat pääsääntöisesti antihistamiinipohjaisia. Ihottumaa ja ihon kutinaa voidaan hoitaa hydrokortisonivoiteilla. Tietyissä tapauksissa voidaan käyttää myös keuhkoputkia avaavia ja/tai hoitavia lääkkeitä, mikäli allergiaoireet ovat erityisen vahvat. Tarkempiin tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli allergian oireet ovat ympärivuotisia, eivät helpotu itsehoidolla riittävästi, nenän tukkoisuus on toispuoleista tai on toistuvaa nenäverenvuotoa.

Se helppo tapa uusia reseptit

Allergialääkkeen reseptin uusiminen nopeasti ja edullisesti Reseptorilta

Onko allergialääkkeesi resepti päässyt vanhentumaan? Reseptori on uusi kotimainen digitaalinen lääkäripalvelu, jonka kautta voit sekä uusia vanhentuneet allergialääkereseptit että hakea kokonaan uutta e-reseptiä Reseptorin etävastaanotolta silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Reseptin uusiminen maksaa vain 7,90 euroa ja saat nopeasti e-reseptin, jolla voit noutaa lääkkeesi lähimmästä apteekista.

Allergia- ja astmalääkkeiden reseptien uusiminen Reseptorin kautta on helppoa: vastaat vain muutamiin kysymyksiin ja lähetät pyynnön. Reseptien uusinnasta ja myöntämisestä vastaavat Reseptorin omat suomalaiset lääkärit, jotka käsittelevät reseptisi ammattitaitoisesti ja turvallisesti, Suomen lakien ja asetusten mukaan. Lähetämme sinulle tekstiviestin, kun lääkärimme on saanut käsiteltyä tilauksesi ja käytössäsi on e-resepti, jolla voit noutaa allergialääkkeet lähimmästä apteekista. Voit tarkistaa tilauksesi etenemisen kirjautumalla Reseptoriin omilla tunnuksillasi.

Lue lisätietoja palvelustamme!

Ota palvelu käyttöön nyt

Luo tili