Lipidit

15,00 

fS -Lipidit – 2245

Lipidit eli veren rasva-arvot eli kolesteroli mittaus. Tutkimuksessa mitataan neljä eri arvoa: kolesterolin kolme eri fraktiota (kokonaiskolesteroli (kol), LDL-kolesteroli, HDL-kolesteroli) ja triglyseridit. Kolesteroliarvoista käytetään viitearvojen sijasta tavoitearvoja

Kokonaiskolesterolissa (kol) tutkimus mittaa kaiken kolesterolin, mutta ei erittele sitä mitenkään.
Valtimonkovettumataudissa (ateroskleroosi) kolesteroli pääsee vuosien saatossa kertymään valtimon seinämään ahtauttaen verisuonta ja haitaten verenkiertoa. Herkimmin ahtautumisesta kärsivät sydämen sepelvaltimot (koronaarivaltimot), minkä seurauksena voi tulla rasitusrintakipua (angina pectoris) tai pahimmassa tapauksessa sydänkohtaus (sydäninfarkti). Suurentunut kolesteroliarvo lisää sairastumisen vaaraa.
LDL-kolesteroli eli ns ”paha kolesteroli” kuljettaa kolesterolia kudoksiin, kuten valtimoiden seinämään. Mitä korkeampi LDL arvo, sitä enemmän kolesterolia kudoksiin kertyy. Tästä syystä LDL arvo heijastaa yleensä paremmin valtimokovettumataudin vaaraa kuin kokonaiskolesteroli.
HDL-kolesteroli eli ”hyvä kolesteroli” toimii päinvastaisesti kuin LDL eli HDL kuljettaa kolesterolia pois kudoksista, kuten valtimoiden seinämästä. Suuri HDL pitoisuus pienentää valtimosairauksien riskiä ja käänteisesti pienellä pitoisuudella riski kasvaa.
Triglyseridit (Trigly) muodostavat ns tavallisen rasvan (eläinten ”läski” ja kasviöljyt). Niiden nimi viittaa niiden rakenteeseen, glyseroliin on kiinnittyneenä kolme (tri) rasvahappoa. Kasvanut triglyseridien arvo suurentaa valtimosairauksien vaaraa. Triglyseridi arvoa lisäävät rasvainen ruoka ja erityisesti vyötärölihavuus, runsas alkoholin kulutus ja huonossa tasapainossa oleva sokeritauti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kolesteroliarvoihin vaikuttavat monet tekijät: elintavat (ruokavalio, liikunta, ylipaino, jne), perintötekijät, sukupuoli ja tietyt lääkkeet.
Suurentuneita haitallisia kolesteroliarvoja voidaan alentaa ja hyvän kolesterolin määrää kasvattaa ruokavalion muutoksilla: tyydyttyneet eli kovat (eläinperäiset) rasvat korvataan pehmeillä rasvoilla (kasvi- ja kalaöljyt). Laihduttaminen, erityisesti vyötärölihavan henkilön, parantaa kolesteroliarvoja hyvään suuntaa. Tarvittaessa kolesteroliarvoihin, erityisesti LDL-kolesteroliin, voidaan vaikuttaa kolesterolilääkkeillä (yleisimpänä ns statiinit).

Veren rasva-arvot ovat yksi osatekijä valtimotaudin vaaratekijöiden kasaantumassa eli metabolisessa oireyhtymässä. Tällöin ihmisellä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa: keskivartalolihavuutta, häiriö verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Arvioidaan, että yli kolmasosalla suomalaisista miehistä ja naisista yli neljäsosa sairastaa metabolista oireyhtymää.